گزارشی از بیست و یکمین نمایشگاه بینالمللی چاپ و بستهبندی تهران
“بستهبندی”یا “چاپ”؟
نمایشگاه چاپ و بستهبندی تهران را میتوان مهمترین رویداد صنعت چاپ و بستهبندی کشور دانست. این نمایشگاه قرار است مأمنی برای ارائه آخرین دستاوردهای داخلی و بینالمللی صنعت چاپ و صنایع جانبی باشد.
بازارسازی برای عرضه محصولات صنعت چاپ و آشنایی با فناوریهای نوین از دیگر اهداف این نمایشگاهند اما «چاپ» عضو تقریباً همیشه غایب این نمایشگاههاست و «صنعت چاپ» تحتالشعاع «صنعت بستهبندی» قرار میگیرد. دلیل عمده این موضوع هم این است که ماشینآلات صنعت چاپ، سنگین و حجیماند و عملاً جابهجایی آنها و انتقالشان به محل نمایشگاه، ناممکن یا بسیار مشکل است و برخی کارشناسان، این موضوع را دلیل حضور نداشتن شرکتهای تولیدکننده ماشینآلات چاپ در نمایشگاه میدانند. ارائه نشدن فناوریهای جدید را هم شاید بتوان یکی دیگر از آسیبهای جدی این نمایشگاه دانست. اگرچه شرکتهای خارجی حضور نسبتاً کمرنگی در این نمایشگاه دارند اما متاسفانه همین حضور حداقلی موجب شده این شرکتهای عمدتاً اماراتی و ترکیهای به عنوان رقبای چاپخانههای ایرانی، بخشی از سفارشهای چاپ را به خارج از مرزهای ایران بکشانند. یکی دیگر از انتقادهایی که به این نمایشگاه وارد است، غلبه بخش بستهبندی بر چاپ است. اگرچه از یکیدو ماه پیش از برپایی نمایشگاه، فعالان این حوزه خود را برای حضوری پررنگ در این رویداد آماده میکنند اما وجود دستگاههای بستهبندی در حوزههای گوناگون، همواره گلایههای دستاندرکاران صنعت چاپ را همراه داشته است.
نکته مهم
افزایش شمار شرکتکنندگان داخلی در بیست و یکمین نمایشگاه بینالمللی چاپ و بستهبندی علیرغم شرایط نه چندان مطلوب اقتصادی و تداوم رکود و سردی بازار، حکایت از امیدواری خانوادهی چاپ به گشایش گره مشکلات و رونق کسب و کار در شب عید امسال دارد. شاید برای بسیاری از غرفهداران پرداخت هزینههای نمایشگاهی نیز دشوار باشد ولی، آنها همگی منتظر تحولی در زمینه اقتصاد و برونرفت از وضعیت شکنندهی کسب و کارشان هستند. چنین حالتی کم و بیش در نمایشگاههای صنایع دیگر نیز مشاهده میشود.
محتوای مذاکرات بازدیدکنندگان صاحبنظر و صاحبان صنعت در جای جای سالنهای نمایشگاه نیز حاکی از انتظار آنها برای گشایش امور و ضرورت نوسازی صنعت چاپ با استفاده از دستگاهها، مواد مصرفی و روشهای نوین و امروزی بود. همه برای آغاز روند پیشرفت و توسعه کسب و کارشان امیدوارانه لحظهشماری میکنند. چنین رویکردی در شرایطی که منطقه ما درگیر منازعات ویرانگر و بیثباتی و ناآرامی است، جای شکر دارد.
البته در این سالها شاهد گلایههایی گوناگونی از سوی فعالان صنف چاپ و بستهبندی بودهایم؛ گلایههایی که بعضاً از روی دلسوزی هستند و البته گاهی هم اظهارنظرهایی میشوند که شاید چندان از سر دلسوزی نباشند. به هر تقدیر با گذشت بیش از بیست دوره از برگزاری نمایشگاه تخصصی چاپ و بستهبندی در گزارش اجمالی کارنامه آن را مرور میکنیم.
برگزارکنندگان از رشد کمی میگویند، چاپکاران از نبود فناوری
بیست و یکمین نمایشگاه بینالمللی چاپ و بستهبندی تهران در سالنهای متعدد نمایشگاه بینالمللی تهران با حضور 470 شرکتکننده از 6 تا 9 دی ماه برگزار شد. مسوولان برگزاری این نمایشگاه تاکید فراوان بر افزایش تعداد شرکتکنندگان بهعنوان گواهی بر پیشرفت آن داشتند، در حالیکه بازدیدکنندگان حرفهای، کارشناسان و صاحبان صنعت از نبود فناوریهای جدید و عدم حضور شمار قابل توجهی از بزرگان چاپ بستهبندی گلایهمند بودند. با این همه ضمن گشت و گذاری در سالنها میتوانستی دریابی که چاپخانههای موفق با چه رویکردی توانستهاند پیشرفت خود را تضمین کنند و نیز نیاز امروز صنعت چاپ ایران چیست؟
نمایشگاه بینالمللی چاپ و بستهبندی سالهاست که بهدلیل مشکلات ناشی از تحریمها و نیز توان مدیریتی برگزارکنندگان، در جا میزند. اگر بخواهیم ارزیابی منصفانهای از این نمایشگاه داشته باشیم باید نقاط قوت و ضعف آن را توأمان ذکر کنیم.
WhatsApp us